Harold K & Stefan ’t Hooft

Zondag 14 februari 2010 brachten twee artiesten hun liederen over het voetlicht.

Harold K

‘Kleine parels van spitsvondigheid’ in het Nederlands. Aldus VPRO 3voor12 Utrecht. En: ‘Deze singer-songwriter verdient een intiem podium en een oplettend publiek.’ De muziek van Harold K doet soms pijn in het hart, maar klinkt tegelijkertijd uitnodigend en ontspannen. Harold is regelmatig te zien op poëzieavonden.

In 2004 won Harold K de singer/songwriter-editie van het Geheim van Utrecht. Daarna bracht hij Mengsmering uit, een veel geprezen debuut.

De verwachte opvolger van Mengsmering heet De laatste pionier. Voor dit album werkte hij nauw samen met producer Mathijn den Duijf en met leden van de Utrechtse indieband Most Unpleasant Men. De tien songs zijn verhalende verkenningen van de ziel. Harold observeert zichzelf en de medemens heel precies; de luisteraar ontmoet in de liedjes voornamelijk dromers, geplaagd door of gezegend met een flinke dosis optimisme. De laatste pionier verschijnt in de loop van 2010.

Als hij niet op het podium staat, doceert Harold aan het HBO in onderzoeksvaardigheid en creatief schrijven. Daarnaast is hij tekstschrijver. Recent verbleef hij een half jaar in Berlijn om inspiratie op te doen en om te werken aan nieuw materiaal.

www.haroldk.nl
www.myspace.com/haroldkmusic

Stefan ’t Hooft

Singersongwriter Stefan ‘t Hooft maakte onder de naam Walker Diver twee cd’s. Zijn tweede cd Junior blues is in muzikaal opzicht is ronduit eclectisch te noemen. Er wordt er naar hartenlust geciteerd uit 100 jaar volks –en popmuziek. Sommige nummers als schuren gevaarlijk dicht tegen volbloed country aan, terwijl in enkele rocknummers die rootsy invloeden nog nauwelijks aanwezig zijn.

Het overige materiaal hangt ergens tussen die twee werelden in en kan derhalve waarschijnlijk niet ontsnappen aan typeringen als alt.country of americana. Het zij zo. Tekstueel valt er duidelijk een rode draad te herkennen – al slaat de term “conceptplaat” de plank gelukkig nog mis. En toch: de albumtitel slaat op meer dan alleen het gelijknamige nummer. Junior Blues wil zoveel zeggen als: adolescentenleed. Ellende voor beginners. Miniweltschmerz. De blues die je op vijftienjarige leeftijd deed vermoeden dat het einde der tijden in angstaanjagend tempo naderde, en dat dit maar goed was ook. Als dertiger, omringd met grote mensenproblemen, zou je een moord doen voor de niemendalligheid die je toen teisterde. Ziedaar het thema dat haast ongemerkt in de teksten is geslopen.

Scroll naar boven